TNO VALORIE

TNO VALORIE

Motion voor TNO

TNO heeft onder de naam VALORIE een mobiele proeffabriek voor algenraffinage in gebruik genomen. Terralemon heeft een film gemaakt waarin strak en duidelijk uitgelegd wordt wat VALORIE is en doet.

Algen groeien snel en bevatten veel bouwstoffen die in een veelheid aan producten gebruikt kunnen worden. Algen kunnen redelijk makkelijk geteeld worden, en met name op plaatsen in de wereld waar andere vormen van landbouw ingewikkeld zijn kan de teelt van algen een goed alternatief zijn. Een van de redenen waarom algen gezien worden als het hèt nieuwe landbouwgewas van de toekomst.

Om de waardevolle ingrediënten uit de algen te halen biedt TNO een raffinage techniek: VALORIE (Versatile Algae On-site Raw Ingredient Extractor). TNO heeft kosten-efficiënte methodes ontwikkeld om algen (algen hebben een zeer taaie celwand) op een energetisch gunstige manier open te breken waardoor de bouwstoffen te oogsten en te scheiden zijn.

De proeffabriek, VALORIE, kan op maat de gewenste ingrediënten uit algen zuiveren. Zo kunnen producenten precies bepalen welke grondstoffen uit de algen gehaald worden en kunnen ze op die manier het eigen productieproces daarop inrichten.

Terralemon heeft bovenstaande proces gevisualiseerd in een krachtige film.

"Terralemon heeft een prachtige promotiefilm gemaakt voor de opening van onze algen proeffabriek. De snelheid, nauwkeurigheid en flexibele opstelling van het team van Terralemon maken ze een waar genot om mee samen te werken."

Dr. ir. Corjan van den Berg, wetenschapper bij TNO