TNO Print Valley

TNO Print Valley

Motion voor TNO

3D printen wordt het gereedschap van de toekomst. TNO legt met het Print Valley project een stevige basis hiervoor. Terralemon heeft een technische film over de Hyproline 3D gemaakt.

TNO werkt al lange tijd aan het ontwikkelen van de technieken voor 3D printen. Het is een nieuwe manier van produceren door materiaal toe te voegen in plaats van materiaal weg te nemen zoals bij houtbewerken of metaal frezen.

De Hyproline is een 3D printer die bestaat uit een acht meter lange riem met honderd productpallets die verschillende bewerkingsstations passeren. Het proces is continu en verloopt erg snel. Bij een batchmachine kunnen bewerkingen nu gelijktijdig plaatsvinden en ook nog eens in honderd unieke varianten. Met een robotarm die met een snelheid van bijna anderhalve meter per seconde producten van een carrousel oppikt is 3D printen uitermate sneller, goedkoper en flexibeler.

Denk bij 3D printen aan unieke producten zoals sieraden, kronen voor je gebit, gehoorapparaten, titanium implantaten voor heup, kaak of schedeldak en unieke lichtgewicht constructies.