TNO Microdosing

TNO Microdosing

Motion voor TNO

Microdosing is een nieuwe baanbrekende manier van testen van medicijnen. Terralemon heeft voor TNO een korte film over dit principe gerealiseerd.

Microdosing is een techniek gefaciliteerd door TNO, waarbij een extreem kleine dosis van een medicijn in het menselijk lichaam ingebracht wordt. De dosis is zo klein dat het geen schade aan het lichaam toebrengt maar waarbij wel op moleculair niveau gemeten kan worden hoe een stof zich gedraagd in het lichaam.

Tijdwinst
Nieuwe medicijnen mogen pas op de markt verschijnen na afronding van een zeer lange testperiode. Terwijl veel patiënten er nù al veel baat bij zouden hebben. Met deze baanbrekende techniek wordt grote tijdwinst geboekt.

Minder proefdieren
Bij microdosing is het proefdier de mens zelf. Medicijnen worden zo op reacties getest bij de mens zelf terwijl de dosis die ingebracht wordt niet schadelijk is. Het grote voordeel is dus dat de testresultaten 'echter' zijn en er minder proefdieren nodig zijn.

Kostenbesparend
Kostenreductie staat voortdurend op de politieke agenda. De prijs van medicijnen bepaalt voor een groot deel of die medicijnen vergoed worden en de uiteindelijke beschikbaarheid er van. Micordosing verkort het ontwikkelingstraject en dus de productiekosten van medicijnen.

Kortom, Microdosing is dè techniek waarmee je sneller, veiliger en goedkoper medicijnen kunt testen en waarbij er veel minder proefdieren nodig zijn.

Over de film
TNO wilde een korte film die ze kunnen gebruiken op beurzen, online en in presentaties aan de farmaceutische industrie. Het was van belang dat de film zo'n complex onderwerp als microdosing op een begrijpelijke wijze en voor een brede doelgroep inzichtelijk maakt. Met dat in ons achterhoofd hebben we het scenario/script geschreven waarna we met 3D animatie en typografie het principe in beeld hebben gebracht. De film is ingesproken door Michael Krass. Resultaat: een mooie compacte heldere film, goed passend binnen de TNO huisstijl.

Lees meer over microdosing op de site van TNO